ÖZEL BÜYÜK KOLEJ KÜTÜPHANE ve MEDYA MERKEZİ YÖNERGESİ

KÜTÜPHANE ve MEDYA MERKEZİNDE ÜYELİK

Okulumuz kütüphanesinden, Özel Büyük Kolej Ortaokul- Lise- Fen Lisesi ve İlkokul öğrencileri, öğretmenleri ve personeli, öğrenci velileri yararlanabilir.
 Öğretmen ve öğrenciler kütüphane ödünç verme servisinden Kart/Parmak izi okuyucu kullanarak yararlanırlar.
 Üye kayıt işlemi kütüphanede, kütüphane uzmanı tarafından yapılır.

KÜTÜPHANE ÖDÜNÇ VERME KURALLARI

 Bir kitabı ödünç alma süresi 15 gündür. Bu süre okuyucunun isteğine göre 7 gün daha uzatılabilir.
 Bir defada en fazla, 2 kitap alınabilir (iki farklı türde olmak üzere).
 Üyeler bir başkası adına kitap alamaz, aldığı kitabı bir başkasına ödünç veremez.
 Danışma kaynakları (ansiklopedi,yıllık,sözlük,atlas…), süreli yayınlar, DVD ve CD’ler ödünç verilmez.
 Ödünç verilmeyen kitapların gerekli bölümlerinin fotokopi çektirilmesine izin verilir (Mikromarkette).
 Derslerde kullanılmak istenen kitaplar, öğretmen tarafından ders saatinden önceki teneffüste alınıp ders bitiminde geri getirilir.
 Ödünç alınan kitaplar, belirlenen sürede geri getirilmelidir. Alınan kitap geri getirilmedikçe ya da süre uzatılmadıkça başka bir yayın ödünç alınamaz.
 Ödünç verme süresini özürsüz olarak geciktiren öğrencilere, önce 10 gün; ikinci defa geciktiren öğrencilere 20 gün kitap verilmez(Bu süreyi iki defa geçirmiş öğrenciye tekrar kitap verilip verilmemesi okul yönetimince karara bağlanır).
 Öğretim yılı sonunda bütün kütüphane kullanıcıları (öğretmen, öğrenci ve personel dâhil)ödünç aldıkları kütüphane materyalini teslim etmek zorundadırlar.

GENEL KURALLAR

 Kütüphaneye öğrencileriyle birlikte araştırma yapmaya gelecek öğretmenlerin, en az bir ders saati önceden haber vermeleri gereklidir.
 Kütüphanede çalışmak, araştırma yapmak isteyen öğrenciler, öğle teneffüslerinde kütüphaneden yararlanabilir.
 Ders öğretmeni ve ilgili müdür yardımcısının izni olmadan ders saatleri sırasında hiçbir öğrenci kütüphanede bulunamaz.
 Kütüphanemizdeki kitaplar Dewey Onlu Sınıflama Sistemine göre tasnif edilmiş, açık raf sistemine göre kullanıma sunulmuştur.Araştırma için kütüphaneye gelenler kullandıkları yayınları işleri bitince aldıkları yere koymaya özen göstermelidir.
 Kütüphane uzmanlarına her türlü bilgi ihtiyacında başvurulabilir.
 Bilgisayar kaydı yapılmadan hiçbir yayın kütüphane dışına çıkarılamaz.
 Kütüphaneden ödünç alınan kitaplar,danışma kaynakları iyi kullanılmalı,yırtılmamalı,yıpratılmamalıdır. Kitaplara herhangi bir şey yazılmamalıdır.
 Yıpratılan, kullanılmayacak duruma getirilen veya kaybedilen kitapların bedeli, cilt masrafı ile birlikte ilgili kişiye ödetilir.
 Kütüphanede bulunan diğer kişileri rahatsız edecek davranışlarda bulunulmamalı, sessiz hareket edilmeli ve yüksek sesle konuşulmamalıdır. *SESSİZLİĞİ BOZAN ÖĞRENCİLER KÜTÜPHANEDEN ÇIKARILIRLAR.
 Kütüphanede bulunan yayınların, sandalye, koltuk, masa gibi eşyaların yeri öğrenciler tarafından değiştirilmemelidir.
 Çanta, palto gibi kişisel eşyaların kütüphanenin girişindeki uygun bir yere bırakılması gereklidir.
 Kütüphanede cep telefonu kullanılamaz. Cep telefonları kapalı tutulur.
 Kütüphaneye yiyecek ve içecekle girilemez.
 Kütüphanenin temizlik ve düzenine dikkat edilmeli ve yukarıda belirtilen kurallara uyulmalıdır.

BİLGİSAYAR ve İNTERNETTEN YARARLANMA

 Kütüphane ve Medya Merkezimizdeki kullanıcılar için açılan bilgisayar terminalleri sadece kütüphane taraması ve araştırma amacıyla kullanılmalıdır (Kütüphane kataloğunun taranması, elektronik kaynaklardan ve veri tabanlarından araştırma yapmak, ödev yapmak vb.).
 Bilgisayarlarda chat (sohbet) yapmak, oyun oynamak,bilgisayar sistem özellikleri değiştirmek kesinlikle yasaktır.

Kütüphane çalışma saatleri:

Hafta İçi – 08.00-17.00

(Resmi günler ve okulun tatil olduğu günler hariç)

KULLANIM KURALLARINA UYMAYANLAR KÜTÜPHANE ve MEDYA MERKEZİNDEN YARARLANAMAZLAR.